Vestjylland byder på et væld af fiskemuligheder i både fjord, hav og put and take-søer. Uanset om du nyder det rolige fjordfiskeri, spændingen ved at kaste snøren ud fra kysten eller en dag på havet med dybhavsfiskeri, er der noget for enhver lystfisker. Her har vi samlet nyttige oplysninger om de forskellige former for fiskeri, og nederst på siden finder du en oversigt over de bedste put and take-søer i området.
Sildefiskeri
To gange om året står sildene i stimer ved sluserne i Hvide Sande – nøjagtig som de mange lystfiskere. Forårssildene ankommer allerede i slutningen af marts eller begyndelsen af april og bliver til helt ind i juni.
Den fede høstsild melder sin ankomst i september og bliver nogle gange helt op til jul, når forholdene er gunstige. Her er der tale om en anden stamme sild, end dem, der kommer om foråret. Høstsildene er både større og federe.
Sildene optræder ofte i så store mængder, at det næsten er umuligt ikke at fange noget. Sildene bider på alt, der bevæger sig i vandet. Derfor skal børn nok lade være med at sidde med fødderne i vandet – hvis de da ikke vil have en sild på storetåen!
Fiskeevents
Sildefestivalen afholdes hvert år i april og hylder Hvide Sandes traditionsrige sildefiskeri. Når silden trækker ind i fjorden, kan både lokale og besøgende deltage i fiskekonkurrencer, nyde smagsprøver på lokale specialiteter og opleve byens autentiske fiskermiljø med musik og hyggelige aktiviteter for hele familien.
For dem, der søger action, er Nordsø Cup et must. Den årlige surfcasting-konkurrence langs Vesterhavets kyst udfordrer deltagerne i at kaste længst muligt i jagten på de største fisk. Med en intens atmosfære dyster både amatører og erfarne sportsfiskere side om side.
Praktisk information
Skal jeg have fisketegn?
Ja, i Danmark skal alle mellem 18 og 65 år have et gyldigt fisketegn for at fiske i Nordsøen, fjorde, åer og vandløb. Fisketegn kan købes som dags-, uge- eller årskort på turistkontorer, i fiskebutikker eller online på www.fisketegn.dk. Ved fiskeri i private Put & Take-søer betales der direkte til søens ejer, og reglerne varierer fra sted til sted.
Hvor kan jeg købe fiskeudstyr?
Du kan købe fiskeudstyr i Hvide Sande hos KOTT Fritid og Lystfiskeren, der tilbyder et bredt udvalg af stænger, hjul, liner, endegrej og agn til både fjord-, hav- og kystfiskeri. Her får du også rådgivning om udstyr, fisketeknikker og gode fiskepladser i området.
Fiskeområder ved Vestkysten
Ud på havet
Hvis I er til havfiskeri, så er der også mange muligheder for der. Dagligt sejler kuttere på havet med lystfiskere efter torsk, lange eller måske en havkat. Det er erfarne erhvervsfiskere, der står for disse fisketure. De kender de bedste fiskepladser og ved, hvornår fiskene kan fanges. Kutterne sejler ud hele året, og vejret skal være meget dårligt, inden I bliver i havn. Denne form for fiskeri kræver selvfølgelig det helt rigtige og kraftige grej. De store havdybder og strømmen kræver kraftige stænger og store pirke for at komme ned til fiskene, som til gengæld er tilsvarende store. Havfiskeri fra Hvide Sande med M/S Solea
Fiskeri fra molen i Hvide Sande
Der er næsten garanti for fangst, når der fiskes fra en af de mange solide moler. I Hvide Sande er der mulighed for at fiske helt inde i havnebassinet, hvis I da ikke foretrækker at stå langt ude på en mole med mulighed for at fiske flere hundrede meter ude i Vesterhavet. Her er der stor sandsynlighed for, at en fladfisk bider på krogen, specielt rødspætter og tunger. Men ind imellem er der også gode fangster af torsk og sild, lige som makrellerne kappes om at bide på krogen i højsommeren.
Den vilde makrel
Har I én gang haft en makrel på krogen, så er det helt sikkert, at I gerne vil prøve det igen. Trods sin nogle gange beskedne størrelse føles makrellen nemlig utrolig vild. Når den hugger, kan man føle det langt op i armene. Derfor er fiskeri efter makrel også et spørgsmål om temperament. Det er lystfiskerens kamp mod den livlige makrel. Der kan fiskes makrel i hele området, og det er en god idé at holde øje med flyvende måger. Hvor de er samlet, er der næsten altid fisk. Kast forfanget ud og spin ind igen. Lav gerne flere små stop undervejs ind. På den måde skabes makrellens interesse for at bide på forfanget – og vupti: aftensmaden er reddet!
Fiskeri fra stranden - Surfcast
En af de spændende former for fiskeri, surfcast, vinder mere og mere indpas. Fiskeriet foregår direkte fra stranden med lange og kraftige stænger med kastevægt op mod 300 gram! Den store kastevægt skyldes, at der skal meget kraft til at kaste et par sandorm eller en halv sildefilet som forfang ud over tredje revle. Til gengæld er mulighederne for fangst også gode – lige fra torsk til fladfisk.
Ved den stille å
Hvis I er til det mere fredelige å-fiskeri findes nogle af Danmarks bedste fiskevande i området Mange års fiskepleje har betydet, at der igen er masser af laks og ørreder i åerne. Gennem hele sæsonen fokuseres der meget på laksefiskeri. Laksene i den tidlige opgang er alle sølvblanke og vejer sjældent under fem kilo! Havørrederne vejer op til omkring tre kilo. For de fleste lystfiskere er fluefiskeri efter laks og havørred det eneste rigtige. Men andre former for fiskeri har også givet rigtig gode resultater. Det afhænger alt sammen af den enkelte lystfisker.
Put and Take søer
Lige gyldigt, hvor i området der lejes et sommerhus, er man altid under et kvarters kørsel fra den nærmeste put and take-sø. Her er det regnbueørreder, der bider på krogen – og der er masser af dem. Hele familien kan være med, selv de mindste. Put an Take er nemlig indbegrebet af familiefiskeri. Den nemmeste metode er fiskeri med flåd, men spændingen øges, når man fisker med flue. Det er også tilladt at benytte spindere, små blink, woblere og spinnefiske. Herunder har vi samlet en liste med de bedste put and take søer i området.